Choroš

Litoměřicko-pražsko-lounsko-kladenská kapela Choroš už deset let baví především sebe a své kamarády směsí svérázných písní z pera autorské dvojice Hanzlová–Šmíd a několika skladeb ukradených ze všech myslitelných zákoutí světové populární hudby, tuvinskou tundrou počínaje a berberskou pouští konče.

Žánrově obtížně zařaditelné těleso se pohybuje na pomezí šansonu, kabaretu a alternativy. Dle vlastních slov hraje lidovou hudbu 21. století, případně trash pop (čti: ve zkušebně občas z nouze používá odpadkový koš místo kotle).

Kapela pod produkčním dohledem Michala Hanzla z Agentury Modrý z nebe vydala vlastním nákladem dvě CD, Přichází jednorožec (2018) a Srst (2023). Na obou jsou ke slyšení písně o domácích i divokých zvířatech, slaných i sladkých dobrotách, individuální nedostatečnosti, ale především o věčném lidském hledání místa v tomto šíleném světě.

Zakládající trojice, Zuzana Hanzlová (zpěv, xylofon, stylofon), Michal Šmíd (klávesy) a Antonín Hluštík (kytara, baskytara), se krátce po prvním vystoupení rozrostla o Jana Pydycha (bicí). Příležitostně je obohacují jejich potomci v rolích hostů.